maanantai 4. tammikuuta 2016

Inkivääriteetä

Päätin kokeilla inkivääriteetä omiin vaivoihini. Vatsavaivoja ja pahoinvointia on ollut jo niin kauan, että kaikkia keinoja voin kokeilla ja josjostakin löytäisin avunki. Fibrokivut ja rankavaivat ovat myös jokapäiväisiä. 

Inkivääriteen keittelin itse, kerralla sitte litran satsin.
Tuoretta inkivääriä ja siitä laitoin 3-4 cm palan, kuorittuna ja viipaloituna litraan vettä ja kiehumaan noin 15 minuutiksi.

Siivilöin nesteen litran vetoiseen lasipulloon,jonka laitan jäähdyttyä jääkaappiin. Oletan, että säilyypi jääkaapissa ainakin kolme päivää.Laskin, että siihen mennessä teen olen saanut juotua.                                      
Tee oliaika laihan makuista, joskin pientä tulista takapotkua löytyi. Laitoin tilkan hunajaa, vaikka olen sokerittomalla :(. Seuravaan motilliseen laitan kyllä sitruunaa ja seuravaan satsiin nakkaan kanelintangon joukkoon makua tuomaan mutta tästä sitten myöhemmin.


Löysin tällaisen artikkelin inkivääristä jakokonaan tämän voi lukea:

http://anna.fi/liikunta-ja-terveys/kotilaakari/kuukauden-rohdos/inkivaari-kiihdyttaa-pintaverenkiertoa 

Inkivääri kiihdyttää pintaverenkiertoa

Kipakka inkivääri auttaa hikoilemaan flunssan pois ja lievittää myös monenlaisia vatsavaivoja. Inkiväärillä voi lievittää myös kuukautiskipuja.

 Kiinassa inkivääriä on käytetty mausteena ja lääkkeenä jo tuhansia vuosia. Nykyään inkivääriä viljellään trooppisen ilmaston alueilla ympäri maailmaa mauste- ja rohdoskäyttöön sekä puutarhakasvina.

 Muhkuraista inkiväärinjuurta löytyy tuoreena kauppojen vihannesosastoilta, kuivattuna ja jauhettuna maustehyllystä.

 Inkivääritee syntyy hauduttamalla muutamaa inkiväärinjuuren palasta kuumassa vedessä.

Mihin auttaa?

Inkiväärin rohdosvaikutukset perustuvat kasvin eteerisen öljyn ja hartsin yhdisteisiin, joista tärkeimpiä ovat zingibereeni ja gingerolit. Inkivääri kiihdyttää pintaverenkiertoa, lisää hikoilua, nopeuttaa nesteen poistumista ja viilentää siten elimistön lämpötilaa sekä vähentää turvotuksia. Lämmin inkiväärijuoma voi lievittää tukkoisuutta ja nopeuttaa liman poistumista, joten se sopii flunssapotilaan olon helpottamiseen.

Inkivääriä on perinteisesti käytetty vatsavaivojen ja reuman sekä nivel- ja lihastulehdusten hoitoon. Näitä vaikutuksia on tutkittu runsaasti myös nykylääketieteessä. Inkiväärin on todettu hillitsevän pahoinvointia ja oksentelua, ja lupaavia tuloksia on saatu esimerkiksi matkapahoinvoinnin hoidosta. Kouristuksia hillitsevän vaikutuksen takia inkivääriä käytetään lisäksi ripulin, ilmavaivojen ja kuukautiskipujen hoitoon. Hyvin herkkävatsaisille inkiväärin karvasaineet voivat aiheuttaa närästystä ja vatsakipuja.

Inkivääriä käytetään myös raskaudenaikaisen pahoinvoinnin lievitykseen, mutta toisaalta vahvoja inkiväärivalmisteita ei suositella raskaana oleville eikä imettäville äideille. Inkivääriä ei suositella käytettäväksi yhdessä varfariinin tai muun veren hyytymistä estävän lääkityksen kanssa.

Niveltulehdusten hoidossa inkivääristä on apua kivun ja tulehduksen hillitsemisessä sekä nivelten liikkuvuuden parantamisessa. Teho ei ole aivan yhtä hyvä kuin tulehduskipulääkkeillä, mutta se sopii esimerkiksi reuman tukihoidoksi.

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmakognosian osasto, Helsingin yliopisto
Teksti: Anu Holopainen

3 kommenttia:

  1. Inkivääri kiinnostaisi kovasti ja uskon sen terveysvaikutuksiin, mutta... kun on niin hitsin hankalakäyttöinen. Pitääköhän kuoria, ja jos, niin miten ihmeessä se onnistuu.. Taidan inspiroitua etsimään maustehyllystä jauhetta.

    VastaaPoista
  2. Inkivääri pitää kuoria, mutta minusta ei nyt niin hankalakäyttöinen ole..Ite nappasin inkivääristä haluamani kokoisen palan ja kuorin hedelmäveitsellä, leikkasin paloiksi ja nakkasin veteen.
    Nyt oon juonu parina päivänä tätä inkivääriteetä ja ainaki vessassa oon käyny normaalia tiheämmin, että ainakin nesteet on lähteneet liikkeelle :)
    Ei muuta ku rohkiasti kokeilemaan! Niin, se inkiväärin pala säilyy hyvin jääkaapissa seuraavaan satsiin asti ja jopa vieläkin pitempään.

    VastaaPoista
  3. Inkivääristä on kyllä apua moneen asiaan. Täytyisi varmaan itsekkin vaihtaa kahvi tuollaiseen teehen ja testata sen vaikutusta vatsan toimintaan. Chia-tuorepuurolla on muuten myös positiivisia vaikutuksia vatsalle :)

    VastaaPoista