perjantai 18. syyskuuta 2015

Fibromyalgiaa ja muitakin vaivoja

Menneen kesän omena-äitin omenapuusta.
Kuvastakoon uuden alkua, terveellisempää elämää ja vaikkapa punasia poskia! :) Eikös se vanha sanonta mene, että omena päivässä pittää lääkärin loitolla? Koen itse monesti olevani aika yksin vaivojeni kanssa jo senki takia, ettei kehtaa niistä hirveästi puhua ja muille valittaa. Mutta positiivisella asenteella olen aika pitkälle tämän viisikymppisen elämäni aikana pötkiny.
 

Vapaapäivä. Aamuherätys, ranka kankeana, nilikat ei taivu ja selekään ja vähän joka paikkaa reppii ja kolottaa. Silimät haluais olla vielä kiinni, vaikkei nukuta.Sormet tuntuvat turvonneilta ja jäykiltä, vaikkei niistä sitä ulospäin näy. Onneksi hellu on keittäny aamukahvit ja hakenu lehen. Saa alottaa aamun rauhallisesti, toisin kun työaamuina. Tästä se lähtee...pakko lähteä

Kuntoilu ja terveellisempi ruokavalio on auttanut selkeästi fibromyalgia kipuihini. Vuoden verran en liioin tiennyt seuralaisestani juurikaan mitään. Kulki hiljaisena tuossa sivussa vasemmalla. Mutta nyt kesän(minkä kesän? Täällä ollu kylymää ja satteista)jälkeen syksyyn siirryttäessä on kaveri tullut taas kävelemään rinnalle. Varpaat, sormet ja polvien sivut kippeenä. Nukkuminen todella katkonaista, ja siispä väsyttää koko ajan. Ja luulen, etten voi kun itteäni tästä syyttää. Kesä menny paljolti kaikkea makeaa suolaista höttöä syädessä ja rasvaset ruuat siihen päälle. Liikkuminenki on ollu vähän sitä sun tätä, mutta jotaki liikuntaa kyllä on ollu.

Nyt päätin että kokeilen palata terveellisempään elämäntapaan. Enemmän vettä ja pois ylimääräset sokerit ja pullajauhot, kohtuulliset ateriat ja säännöllisesti aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Liikuntaa ainaki nuo kansalaisopiston maanantain kuntosali tunteroisen, keskiviikon lavatanssi puoltoista tuntia ja torstain rvp tunnin. Viikonloppuna vois kydä vetäsemässä tunnin enkin. Nukkumaan klo 22 ja aamuherätys klo 7. On muuten minun normi unirytmi, voi tuntua joistaki paljolta, mutta oon tarvinu aina paljon unta ja toisaalta uni on katkonaista vaivojeni takia. Selän rappeumat aiheuttavat kipuja väärässä nukkuma-asennossa, eli ranka pittää aina asetella asennon vaihtamisen yhteydessä, oikealla kyljellä ei voi nukkua kalkkeumien aiheuttaman kivin takia ja fibrokivut siihen päälle, eli polovien välliin pitää tunkeä peittoa pehmikkeeksi ja jäsenten pittää olla sopusassa asennossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti